Щампован бетон - технология и изработка

Щампован бетон представлява модерна технология, целяща постигане на максимално оптимален и красив краен ефект, наподобяващ визията на естествения камък за сметка на намаляването на разходките и естествените природни ресурси. За да бъде постигната концепцията по визуалното превръщане на бетона в истински камък, кожа, гранит, плоча, дърво или зидария, се използва практична технология, която свежда до минимум сроковете по декориране, но затова пък завършва с наистина ефектен и задоволителен резултат.

При щамповането на бетон се наблюдават три основни процедури, които могат да бъдат извършени по отделно или в комбинация една с друга. Става въпрос за следните три начина на изработка на щампован бетон като декоративен ефект на завършена сграда или нейното крайно оформление, а също така и реновиране или дори ремонтиране.

1. Добавяне на основен цвят

Тази технология има за цел да се подбере цвят, който силно да напомня на нюанса на избрания естествен материал, който да се имитира върху бетоновата повърхност. В случая се добавят и смесват различни оцветители и прахови смесители. Цветен прах също би могъл да помогне в тази процедура. Главната задача на екипа с случая е да използва един интегрален цвят, който обаче да поеме и други допълнителни смесители, за да се постигне максиамално реалистичен краен ефект. Бетонът в тази процедура е засегнат само в най-горния си слой, тоест върху него е оставен нещо като траен отпечатък със силно имитиращ естествени материали вид.

2. Добавяне на акцентиращ цвят

В този случай акцентиращият цвят представлява вторичен цвят. Той се постига чрез добавяне на вторичен оцветител, който да създаде нова текстура в наличната повърхност. Също така, в процедурата се включва изобразяване на допълнителен строителен материал. Най-често, става въпрос за хоросан, който пресъздава зидария, дърво или естествен камък. Допълнителните орнаменти върху наличния бетон също могат да бъдат постигнати чрез този вид процедура. Самият цвят се нанася чрез прилагане на цветен отделител, като това става или с ръчно насипване на цветен прах, или със специален пулверизатор. Процедурата винаги се извършва преди основното щамповане на бетона.

3. Щампиране на бетон чрез шаблон

За тази процедура декорацията е релефно оформена чрез отпечатване върху самия бетон. Предварително се отлива самият бетон, а самото декориране става с помощта на подготвена щампа. Най-често щампата се отлива с полиуретан. Това е нова модерна технология, която замества остарялата техника с метал. Последната обаче също все още се ползва, най-често при специфичните желания или проект на клиента. Самата щампа се поставя чрез нанасяне на цветен отделител, кат преди това се извършва натиск, за да остане отпечатък върху отлетия бетон.